"Competența digitală implică utilizarea încrezătoare, critică și responsabilă a tehnologiilor digitale și implicarea în acestea pentru învățare, la locul de muncă și pentru participarea în societate. Aceasta include competențe în materie de informații și date, comunicare și colaborare, competențe media, creație de conținut digital (inclusiv pro-gramare), siguranță (inclusiv bunăstare digitală și competențe legate de securitatea cibernetică), întrebări legate de proprietatea intelectuală, rezolvarea de probleme și gândire critică."
Cadrul DigComp, creează o viziune convenită asupra competențelor necesare pentru a depăși provocările care decurg din digitalizare în aproape toate aspectele vieții moderne.
Scopul cadrului DIGCOMP 2.2
Să ofere o înțelegere comună, folosind un vocabular agreat, care poate fi apoi aplicat în mod consecvent în toate sarcinile, de la formularea politicilor și stabilirea obiectivelor până la planificarea instruirii, evaluare și monitorizare.
Comunicare și colaborare
2.1 Interacțiunea prin intermediul tehnologiilor digitale
2.2 Schimbul de informații și conținut prin intermediul tehnologiilor digitale
2.3 Implicarea în cetățenie prin intermediul tehnologiilor digitale
2.4 Colaborarea prin intermediul tehnologiilor digitale
2.5 Netiquette
2.6 Gestionarea identității digitale
Domeniile 1, 2 și 3 [Alfabetizare..., Comunicare, Creare de conținuturi...] se referă la competențele care pot fi atribuite unor activități și utilizări specifice.
Domeniile 4 și 5 [siguranță și rezolvarea problemelor] sunt "transversale", ceea ce înseamnă că se aplică oricărui tip de activitate desfășurată prin mijloace digitale.
Elementele corespunzătoare domeniului [Rezolvarea problemelor], în special, se regăsesc în toate competențele, dar a fost definit ca domeniu specific, în primul rând, pentru a evidenția importanța acestui aspect cu privire la însușirea tehnologiei și a practicilor digitale.
Cadrul DigComp include 5 dimensiuni* de competență, care descriu ce presupune competența digitală
Dimensiunea 1: Domeniile de competență identificate ca făcând parte din competența digitală.
Dimensiunea 2: Descriptori de competențe și titluri care sunt relevante pentru fiecare domeniu.
Dimensiunea 3: Niveluri de competență pentru fiecare competență.
Dimensiunea 4: Cunoștințe, aptitudini și atitudini aplicabile fiecărei competențe, pentru fiecare descriptor de nivel.
Dimensiunea 5: Exemple de utilizare, privind aplicabilitatea competenței în diferite scopuri.
Fiecare dimensiune are specificitățile sale, permițând o utilizare flexibilă a cadrului, astfel încât acesta să poată fi adaptat la nevoile și cerințele care apar din context.
De exemplu, cineva poate folosi doar dimensiunile 1 și 2 fără a utiliza nivelurile de competență (dimensiunea 3).
!!! Utilizarea dimensiunilor permite o mai bună interoperabilitate și comparabilitate între diverse cadre.
Dimensiunea 3 a cadrului implică 8 niveluri de competență pentru fiecare competență, ilustrând progresia în dobândirea acesteia.
Cele opt niveluri de competență sunt inspirate din structura și vocabularul Cadrului european al calificărilor (EQF), fără a avea însă nicio legătură cu calificările sau sistemele de educație și formare.
Principalele cuvinte-cheie în fiecare dintre domenii și modul în care nivelurile superioare sunt legate de cele anterioare
Fiecare nivel de competență, reprezintă o treaptă superioară în dobândirea competenței de către cetățeni, în funcție de provocarea cognitivă pe care o reprezintă, de complexitatea sarcinilor pe care le pot îndeplini și de autonomia lor în realizarea sarcinilor.
Pentru a ilustra acest aspect, am putea spune că un cetățean aflat la nivelul 2 este capabil să își amintească și să îndeplinească o sarcină simplă cu ajutorul unei persoane cu competență digitală doar atunci când are nevoie de ea.
Un cetățean aflat la nivelul 5, însă, poate aplica cunoștințele, poate îndeplini diferite sarcini și rezolva probleme și, de asemenea, îi ajută pe alții să facă acest lucru.
Progresia dobândirii competențelor este descrisă în trei domenii diferite: complexitatea sarcinilor, autonomia și îndrumarea necesare pentru realizarea acestora și domeniul cognitiv indicat prin utilizarea verbelor de acțiune conform taxonomiei Bloom.
Dimensiunea 4 prezintă exemple de cunoștințe, abilități și atitudini într-o manieră neexhaustivă.
Competențele sunt o combinație de cunoștințe, aptitudini și atitudini, fiind sunt compuse din:
cunoștințe (cunoaștere) | adică, concepte și fapte
descrieri de aptitudini | de exemplu, capacitatea de a realiza procese
atitudini | de exemplu, o dispoziție, o mentalitate de a acționa într-un anumit context.
Peste 250 de exemple evidențiază teme noi și emergente care au apărut de la ultima actualizare.
CUNOAȘTERE
Înseamnă rezultatul asimilării de informații prin învățare. Cunoașterea reprezintă ansamblul de fapte, principii, teorii și practici care au legătură cu un domeniu de activitate sau de studiu.
COMPETENȚE
Acestea reprezintă capacitatea de a aplica cunoștințele și de a utiliza know-how pentru a îndeplini sarcini și a rezolva probleme. În contextul Cadrului european al calificărilor, competențele sunt descrise ca fiind cognitive [care implică utilizarea gândirii logice, intuitive și creative] sau practice ([care implică dexteritate manuală și utilizarea de metode, materiale, unelte și instrumente].
ATITUDINI
Acestea sunt concepute ca motivatoare ale performanței, baza pentru o performanță competentă continuă. Ele includ valorile, aspirațiile și prioritățile.
➔ În DigComp 2.2, exemplele de cunoaștere urmează formularea:
Știe de...
Știe despre...
Înțelege că...
➔ În DigComp 2.2, exemplele de competențe urmează formularea:
Știe cum să facă...
Este capabil să facă...
Caută...
➔ În DigComp 2.2, exemplele de atitudini urmează formularea:
Deschis la...
Curios în legătură cu...
Cântărește beneficiile și riscurile...
Exemplele de cunoștințe, abilități și atitudini, vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
Specialiștii pot folosi exemplele pentru a aborda teme relevante în societatea actuală:
informarea prin omisiune și dezinformarea în social media și pe site-urile de știri (de exemplu, verificarea informațiilor și a surselor acestora, știri false, falsuri profunde) legate de alfabetizarea informațională și mediatică
tendința de dataficare a serviciilor și aplicațiilor de internet (de ex. accentul pe modul în care sunt exploatate datele personale)
cetățenii care interacționează cu sistemele de inteligență artificială (inclusiv competențele legate de date, protecția datelor și a vieții private, dar și considerații etice)
tehnologii emergente, cum ar fi internetul obiectelor (IoT)
preocupări legate de durabilitatea mediului (de exemplu, resursele consumate de TIC)
contexte noi și emergente (de exemplu, munca la distanță și munca hibridă)
Este esențial de înțeles că exemplele DigComp 2.2 de cunoștințe, abilități și atitudini NU POT FI CONSIDERATE ca fiind un set de rezultate ale învățării așteptate de la toți cetățenii.
Cu toate acestea, este posibil să le putem folosi ca fundament pentru dezvoltarea descrierilor explicite ale obiectivelor de învățare, ale conținuturilor, ale experiențelor de învățare și ale evaluării acestora, deși acest lucru necesită mai multă planificare și implementare a instruirii.
Totodată, exemplele nu sunt dezvoltate pe niveluri de competență și nu reprezintă instrumente de măsurare a progresului:
Unele exemple se pot concentra pe un nivel foarte rudimentar de cunoștințe noi, în timp ce altele pot iluziona sarcini mai complexe.
Exemplele nu sunt oferite ca instrument de evaluare sau ca instrument de auto-reflecție asupra propriei dezvoltări a competențelor.
Instrumente validate de auto-reflexie a competenței digitale
Pentru cetățeni, pe platforma Digital Skills & Jobs: https://digital-skills-jobs.europa.eu/digitalskills/screen/home?lang=ro
Pentru cetățeni, pe platforma MyDigiSkills: https://mydigiskills.eu/ro/index.php
Pentru educatori/profesori, pe Platforma EU Survey @ Școala de Valori: https://eusurvey.escoaladevalori.ro/eusurvey/runner/DigCompEduCheckInL4DS
Pentru elevi, pe platforma BRIO: https://brio.ro/info/literatie-digitala
Recomandarea privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții identifică competențele-cheie care sunt esențiale pentru cetățeni în vederea realizării personale, a unui stil de viață sănătos și durabil, a capacității de inserție profesională, a cetățeniei active și a incluziunii sociale.
Toate competențele-cheie sunt complementare și interconectate între ele.
Competențele esențiale pentru un domeniu sprijină dezvoltarea competențelor în alt domeniu. Acesta este și cazul între competența digitală și alte competențe-cheie.