DIMENSIUNEA 1 | DOMENIUL DE COMPETENȚĂ
DIMENSIUNEA 1 | DOMENIUL DE COMPETENȚĂ
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 5.1 REZOLVAREA PROBLEMELOR TEHNICE
Să identifice problemele tehnice atunci când operează dispozitive și utilizează medii digitale și să le rezolve (de la rezolvarea problemelor până la rezolvarea unor probleme mai complexe).
DIMENSIUNEA 3 | NIVELURILE DE PERFORMANȚĂ COMPETENȚA 5.1
Nivelul de bază 1
La un nivel de bază și cu îndrumare:
Pot să identific probleme tehnice simple atunci când folosesc dispozitive și folosesc medii digitale și să identific soluții simple pentru a le rezolva.
Nivel de bază 2
La un nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată acolo unde este necesar:
Pot să identific probleme tehnice simple atunci când folosesc dispozitive și folosesc medii digitale și să identific soluții simple pentru a le rezolva.
Nivelul intermediar 3
În mod autonom și rezolvând probleme simple:
Pot identifica probleme tehnice bine definite și de rutină atunci când operez dispozitive și utilizez medii digitale, și-selectez soluții bine definite și de rutină pentru acestea.
Nivel intermediar 4
În mod autonom, în funcție de propriile nevoi, și rezolvând probleme bine definite și non-rutiniere:
Pot diferenția probleme tehnice atunci când operez dispozitive și utilizez medii digitale, și-selectez soluții pentru acestea.
Nivelul avansat 5
Pe lângă îndrumarea altora:
Pot evalua probleme tehnice la utilizarea mediilor digitale și la operarea dispozitivelor digitale și-aplica diferite soluții la acestea.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale altora și în contexte complexe:
Pot evalua probleme tehnice la operarea dispozitivelor și la utilizarea mediilor digitale,-rezolva problemele cu cele mai potrivite soluții.
Nivelul înaltă specializare 7
La un nivel foarte specializat:
Pot crea soluții la probleme complexe, cu o definiție limitată, care sunt legate de probleme tehnice la operarea dispozitivelor și la utilizarea mediilor digitale.
Îmi pot integra cunoștințele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și pentru a-i îndruma pe alții în rezolvarea problemelor tehnice.
Nivel înaltă specializare 8
La cel mai avansat și specializat nivel:
Pot crea soluții pentru rezolvarea problemelor complexe, cu mulți factori care interacționează, care sunt legate de probleme tehnice la operarea dispozitivelor și la utilizarea mediilor digitale.
Pot propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 5.1
Cunoștințe
Cunoaște funcțiile principale ale celor mai comune dispozitive digitale (de exemplu, calculator, tabletă, smartphone).
Cunoaște câteva motive pentru care un dispozitiv digital poate să nu reușească să se conecteze online (de exemplu, parola Wi-fi greșită, modul avion activat).
Știe că puterea de calcul sau capacitatea de stocare pot fi îmbunătățite pentru a depăși obsolescența rapidă a hardware-ului (de ex. de exemplu, prin contractarea puterii de calcul sau a capacității de stocare ca serviciu).
Este conștient(ă) de faptul că cele mai frecvente surse de probleme în Internetul lucrurilor (IoT) și în dispozitivele mobile, precum și în aplicațiile acestora, sunt legate de conectivitate/disponibilitatea rețelei, baterie/energie, putere de procesare limitată.
Conștient(ă) de faptul că IA este un produs al inteligenței umane și al procesului decizional (adică oamenii aleg, curăță și codifică datele, proiectează algoritmii, antrenează modelele, precum și curatoria și aplicarea valorilor umane la rezultate) și, prin urmare, nu există independent de oameni. (AI)
Competențe | Abilități
Știe cum să identifice și să rezolve o problemă legată de o cameră și/sau un microfon atunci când se află într-o întâlnire online.
Știe cum să verifice și să rezolve problemele legate de dispozitivele IoT interconectate și de serviciile acestora.
Adoptă o abordare pas cu pas pentru a identifica rădăcina unei probleme tehnice (de exemplu, hardware vs. software) și explorează diverse soluții atunci când se confruntă cu o defecțiune tehnică.
Știe cum să găsească soluții pe internet atunci când se confruntă cu o problemă tehnică.
Atitudini
Adoptă o abordare activă și orientată spre curiozitate pentru a explora modul în care funcționează tehnologiile digitale.
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 5.1
Scenariu de angajare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți oportunitățile de carieră
Nivelul de bază 1
Ajutat de un coleg din departamentul IT
Pot identifica o problemă tehnică simplă dintr-o listă a celor care pot apărea în timpul utilizării unei platforme digitale de învățare și pot identifica ce tip de asistență IT ar putea să o rezolve.
Scenariu de învățare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți abilitățile de matematică
Nivelul de bază 1
Ajutat de un coleg
Pot identifica o problemă tehnică simplă dintr-o listă a celor care pot apărea în timpul utilizării unei platforme digitale de învățare și pot identifica ce tip de asistență IT ar rezolva-o.
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 5.2 IDENTIFICAREA NEVOILOR ȘI A RĂSPUNSURILOR TEHNOLOGICE
Să evalueze nevoile și să identifice, să evalueze, să selecteze și să utilizeze instrumente digitale și posibile răspunsuri tehnologice și să le rezolve. Să adapteze și să personalizeze mediile digitale la nevoile personale (de exemplu, accesibilitatea).
DIMENSIUNEA 3 | NIVELURILE DE PERFORMANȚĂ COMPETENȚA 5.2
Nivelul de bază 1
La nivel de bază și cu îndrumare:
Pot să identific nevoile și să recunosc instrumente digitale simple și posibile răspunsuri tehnologice pentru a rezolva aceste nevoi.
Pot să aleg modalități simple de a adapta și personaliza mediile digitale la nevoile personale.
Nivel de bază 2
La nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată, dacă este necesar:
Pot să identific nevoile și să recunosc instrumente digitale simple și posibile răspunsuri tehnologice pentru a rezolva aceste nevoi.
Pot să aleg modalități simple de a adapta și personaliza mediile digitale la nevoile personale.
Nivelul intermediar 3
Pe cont propriu și rezolvând probleme simple:
Pot să identific nevoi bine definite și de rutină și să aleg instrumente digitale bine definite și de rutină și posibile răspunsuri tehnologice pentru a rezolva aceste nevoi.
Pot să aleg modalități bine definite și de rutină pentru a adapta și personaliza mediile digitale la nevoile personale.
Nivel intermediar 4
În mod independent, în funcție de propriile nevoi și rezolvând probleme bine definite și non-rutiniere:
Pot explica nevoi și-selecta instrumente digitale și posibile răspunsuri tehnologice pentru a rezolva aceste nevoi.
Pot selecta modalități de adaptare și personalizare a mediilor digitale la nevoile personale.
Nivelul avansat 5
Pentru a-i îndruma pe alții:
Pot evalua nevoile
Pot aplica diferite instrumente digitale și posibile răspunsuri tehnologice pentru a rezolva aceste nevoi.
Pot utiliza diferite modalități de adaptare și personalizare a mediilor digitale în funcție de nevoile personale.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de propriile nevoi și de cele ale altora, și în contexte complexe:
Pot evalua nevoile
Pot alege cele mai potrivite instrumente digitale și posibile răspunsuri tehnologice pentru a rezolva aceste nevoi.
Pot să hotărăsc cele mai potrivite modalități de adaptare și personalizare a mediilor digitale în funcție de nevoile personale.
Nivelul înaltă specializare 7
La un nivel foarte specializat:
Pot crea soluții la probleme complexe cu definiție limitată, utilizând instrumente digitale și posibile răspunsuri tehnologice, precum și să adaptez și să personalizez mediile digitale în funcție de nevoile personale
Pot să-mi integrez cunoștințele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și să-i îndrum pe alții în identificarea nevoilor și a răspunsurilor tehnologice.
Nivel înaltă specializare 8
La nivelul cel mai avansat și specializat:
Pot crea soluții pentru rezolvarea unor probleme complexe cu mulți factori care interacționează, utilizând instrumente digitale și posibile răspunsuri tehnologice;
Pot să adaptez și să personalizez mediile digitale la nevoile personale.-pot propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 5.2
Cunoștințe
Știe că este posibil să cumpere și să vândă bunuri și servicii pe internet prin tranzacții comerciale (de exemplu, comerț electronic) și tranzacții de la consumator la consumator (de exemplu, platforme de partajare). Se aplică reguli diferite (de exemplu, protecția juridică a consumatorilor) atunci când se cumpără online de la o companie decât de la o persoană privată.
Sunt capabili să identifice câteva exemple de sisteme de inteligență artificială: recomandări de produse (de exemplu, pe site-urile de cumpărături online), recunoașterea vocii (de exemplu, de către asistenții virtuali), recunoașterea imaginilor (de exemplu, pentru detectarea tumorilor în radiografii) și recunoașterea facială (de exemplu, în sistemele de supraveghere). (AI)
Este conștient de faptul că multe artefacte nedigitale pot fi create cu ajutorul unei imprimante 3D (de exemplu, pentru a imprima piese de schimb pentru aparate electrocasnice sau mobilier.
Cunoaște abordări tehnice care pot îmbunătăți caracterul incluziv și accesibilitatea conținutului și serviciilor digitale, de exemplu, instrumente precum mărirea sau zoom-ul și funcționalitatea text-voce. (DA)
Cunoaște faptul că tehnologia bazată pe inteligență artificială bazată pe vorbire permite utilizarea de comenzi vocale care pot îmbunătăți accesibilitatea instrumentelor și dispozitivelor digitale (de exemplu, pentru persoanele cu limitări de mobilitate sau vizuale, cogniție limitată, dificultăți de limbă sau de învățare), însă, deseori, limbile vorbite de populații mai mici nu sunt disponibile sau au performanțe mai slabe, din cauza prioritizării comerciale. (AI) (DA)
Competențe | Abilități
Știe cum să utilizeze internetul pentru a efectua tranzacții (de exemplu, cumpărare, vânzare) și tranzacții necomerciale (de exemplu, donații, cadouri) de bunuri și servicii de toate tipurile.
Știe cum și când să utilizeze soluții de traducere automată (de exemplu, Google Translate, DeepL) și aplicații de interpretare simultană (de exemplu, iTranslate) pentru a obține o înțelegere aproximativă a unui document sau a unei conversații. Cu toate acestea, știe, de asemenea, că atunci când conținutul necesită o traducere exactă (de exemplu, în domeniul sănătății, comerțului sau diplomației), poate fi necesară o traducere mai precisă. (AI)
Știe cum să aleagă instrumente de asistență pentru a accesa mai bine informațiile și conținutul online (de exemplu, cititoare de ecran, instrumente de recunoaștere vocală) și să profite de opțiunile de ieșire vocală pentru a produce vorbire (de exemplu, pentru a fi utilizate de persoanele care au mijloace limitate sau nu au mijloace de comunicare orală). (DA)
Atitudini
Apreciază beneficiile gestionării finanțelor și a tranzacțiilor financiare prin mijloace digitale, recunoscând în același timp riscurile asociate.
Deschis să exploreze și să identifice oportunitățile create de tehnologiile digitale pentru nevoile sale personale (de exemplu, caută aparate auditive care să se asocieze cu dispozitivele cele mai utilizate, cum ar fi telefonul, televizorul, camera foto, alarma de fum). Conștient în mod critic de faptul că dependența exclusivă de tehnologiile digitale poate prezenta și riscuri.
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 5.2
Scenariu de angajare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți oportunitățile de carieră
Nivelul de bază 2
Cu ajutorul unui coleg de la departamentul de resurse umane pe care îl pot consulta ori de câte ori am nevoie. Dintr-o lista de cursuri online pe care a pregătit-o departamentul de resurse umane:
Pot să le identific pe cele care se potrivesc cu nevoile mele de îmbunătățire a carierei;
În timp ce citesc materialul de studiu pe ecranul tabletei mele, pot mări fontul pentru a ajuta la citire.
Scenariu de învățare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți abilitățile de matematică
Nivelul de bază 2
În sala de clasă cu profesorul meu, pe care îl pot consulta ori de câte ori am nevoie. Dintr-o listă de resurse digitale de matematică pregătită de profesorul meu:
Pot alege un joc educațional care mă poate ajuta să-mi exersez abilitățile de matematică.
Pot ajusta interfața jocului pentru a se potrivi cu limba mea maternă.
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 5.3 COMPETENȚA 5.3 UTILIZAREA CREATIVĂ A TEHNOLOGIEI DIGITALE
Să utilizeze instrumentele și tehnologiile digitale pentru a crea cunoștințe și pentru a inova procese și produse. Să se angajeze individual și colectiv în procesarea cognitivă pentru a înțelege și a rezolva probleme conceptuale și situații problematice în medii digitale.
DIMENSIUNEA 3 | NIVELURILE DE PERFORMANȚĂ COMPETENȚA 5.3
Nivelul de bază 1
La nivel de bază și cu îndrumare:
Pot să identific instrumente și tehnologii digitale simple care pot fi utilizate pentru a crea cunoștințe și pentru a inova procese și produse;
Pot să arăt interes individual și colectiv pentru o procesare cognitivă simplă în vederea înțelegerii și rezolvării unor probleme conceptuale simple și a unor situații problematice în medii digitale.
Nivel de bază 2
Atunci când sunt la nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată, acolo unde este necesar:
Pot identifica instrumente și tehnologii digitale simple care pot fi utilizate pentru a crea cunoștințe și pentru a inova procese și produse.
Pot să urmez individual și colectiv o procesare cognitivă simplă pentru a înțelege și a rezolva probleme conceptuale simple și situații problematice în medii digitale.
Nivelul intermediar 3
Pe cont propriu și rezolvând probleme simple:
Pot identifica instrumente și tehnologii digitale care pot fi utilizate pentru a crea cunoștințe bine definite și procese și produse inovatoare bine definite.
Pot urma individual și colectiv o anumită procesare cognitivă pentru a înțelege și a rezolva probleme conceptuale și situații-problemă bine definite și de rutină în medii digitale.
Nivel intermediar 4
În mod independent, în funcție de propriile nevoi și rezolvând probleme bine definite și non-rutiniere:
Pot să diferențiez instrumentele și tehnologiile digitale care pot fi utilizate pentru a crea cunoștințe și pentru a inova procese și produse.
Pot să mă implic individual și colectiv în procesarea cognitivă pentru a înțelege și a rezolva probleme conceptuale și situații problematice în medii digitale.
Nivelul avansat 5
La nivel avansat, pentru a-i îndruma pe alții:
Pot aplica diferite instrumente și tehnologii digitale pentru a crea cunoștințe și pentru a inova procese și produse.
Pot aplica individual și colectiv procesarea cognitivă pentru a rezolva diferite probleme conceptuale și situații problematice în medii digitale.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale altora și în contexte complexe:
Pot adapta cele mai potrivite instrumente și tehnologii digitale pentru a crea cunoștințe și pentru a inova procese și produse.
Pot rezolva individual și colectiv probleme conceptuale și situații problematice în medii digitale.
Nivelul înaltă specializare 7
La nivel foarte specializat:
Pot crea soluții la probleme complexe cu o definiție limitată, utilizând instrumente și tehnologii digitale.
Îmi pot integra cunoștințele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și pentru a-i îndruma pe alții în utilizarea creativă a tehnologiilor digitale.
Nivel înaltă specializare 8
La cel mai avansat și specializat nivel:
Pot crea soluții pentru rezolvarea unor probleme complexe cu mulți factori care interacționează, utilizând instrumente și tehnologii digitale.
Pot propune noi idei și procese în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 5.3
Cunoștințe
Știe că implicarea în rezolvarea problemelor în colaborare, online sau în afara ecranului, înseamnă că se poate profita de varietatea de cunoștințe, perspective și experiențe ale altora, ceea ce poate duce la rezultate mai bune.
Știe că tehnologiile digitale și dispozitivele electronice pot fi utilizate ca instrument de sprijinire a inovării de noi procese și produse, în scopul de a crea valoare socială, culturală și/sau economică (de exemplu, inovare socială). Este conștient de faptul că ceea ce creează valoare economică ar putea pune în pericol sau spori valoarea socială sau culturală.
Știe că aplicațiile tehnologiei Internet of Things (IoT) au potențialul de a fi utilizate în multe sectoare diferite (de exemplu, sănătate, agricultură, industrie, automobile, activități științifice cetățenești).
Competențe | Abilități
Știe cum să utilizeze tehnologiile digitale pentru a contribui la transformarea ideii proprii în acțiune (de exemplu, stăpânirea realizării de videoclipuri pentru a deschide un canal de împărtășire a rețetelor și a sfaturilor de nutriție pentru un anumit stil alimentar).
Poate identifica platformele online care pot fi utilizate pentru a proiecta, dezvolta și testa tehnologii IoT și aplicații mobile.
Știe cum să planifice o strategie utilizând mai multe dispozitive IoT și mobile pentru a pune în aplicare o sarcină (de exemplu, să utilizeze un smartphone pentru a optimiza consumul de energie într-o cameră prin setarea intensității luminilor în funcție de momentul zilei și de lumina ambientală).
Știe cum să se implice în rezolvarea problemelor sociale prin soluții digitale, hibride și nedigitale pentru problema respectivă (de exemplu, să imagineze și să planifice bănci de timp online, sisteme de raportare publică, platforme de partajare a resurselor).
Atitudini
Dornici să participe la provocări și concursuri care vizează rezolvarea unor probleme intelectuale, sociale sau practice prin intermediul tehnologiilor digitale (de exemplu, hackathons, idei, granturi, inițierea în comun a unor proiecte).
Motivați să coproiecteze și să co-creeze noi produse și servicii folosind dispozitive digitale (i. de exemplu, dezvoltarea utilizatorului final) pentru a crea valoare economică sau socială pentru alții (de exemplu, în makerspaces și alte spații colective).
Deschis să se angajeze în procese de colaborare pentru a coproiecta și co-crea noi produse și servicii bazate pe sisteme de inteligență artificială pentru a sprijini și a spori participarea cetățenilor în societate. (AI)
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 5.3
Scenariu de angajare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți oportunitățile de carieră
Nivelul 3 intermediar, de unul singur
Pot folosi forumul unui MOOC pentru a cere informații bine definite despre cursul pe care îl urmez și pot folosi instrumentele acestuia (de exemplu, blog, wiki) pentru a crea o nouă intrare pentru a schimba mai multe informații.
Pot participa la un exercițiu de colaborare cu alți studenți folosind instrumentul de hartă mentală al MOOC-ului pentru a înțelege o problemă concretă într-un mod nou.
Pot rezolva probleme, cum ar fi identificarea faptului că introduc o întrebare sau un comentariu în locul greșit.
Scenariu de învățare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți abilitățile de matematică
Nivelul intermediar 3, de unul singur
Pot folosi forumul MOOC pentru a cere informații bine definite despre cursul pe care îl urmez și pot folosi instrumentele lor (de exemplu, blog, wiki) pentru a crea o nouă intrare pentru a face schimb de informații suplimentare.
Pot participa la exerciții ale MOOC care folosesc simulări pentru a exersa o problemă de matematică pe care nu am reușit să o rezolv corect la școală. Discutarea exercițiilor pe chat cu alți studenți m-a ajutat să abordez problema în mod diferit și să-mi îmbunătățesc abilitățile.
Pot rezolva probleme precum identificarea faptului că introduc o întrebare sau un comentariu în locul greșit.
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 5.4 IDENTIFICAREA LACUNELOR DE COMPETENȚE DIGITALE
Pentru a înțelege unde trebuie îmbunătățită sau actualizată propria competență digitală. Pentru a fi capabil să îi sprijine pe ceilalți în dezvoltarea competențelor digitale. Să caute oportunități de autodezvoltare și să se țină la curent cu evoluția digitală.
Nivelul de bază 1
La nivel de bază și cu îndrumare:
Pot să recunosc unde trebuie îmbunătățită sau actualizată propria mea competență digitală.
Pot să identific unde să caut oportunități de autodezvoltare și să mă țin la curent cu evoluția digitală.
Nivel de bază 2
La nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată acolo unde este necesar:
Pot să recunosc unde trebuie îmbunătățită sau actualizată propria mea competență digitală;
Pot să identific unde să caut oportunități de autodezvoltare și să mă țin la curent cu evoluția digitală.
Nivelul intermediar 3
Pe cont propriu și rezolvând probleme simple:
Pot explica unde trebuie îmbunătățită sau actualizată competența mea digitală;
Pot identifica unde trebuie să caut oportunități bine definite de autodepășire și să mă țin la curent cu evoluția digitală.
Nivel intermediar 4
În mod independent, în funcție de propriile mele nevoi și rezolvând probleme bine definite și neprogramate:
Pot explica unde trebuie îmbunătățită sau actualizată competența mea digitală;
Pot indica cum să îi sprijin pe ceilalți pentru a-și dezvolta competența digitală.
Pot căuta oportunități de autodepășire și să mă țin la curent cu evoluția digitală.
Nivelul avansat 5
Pe lângă faptul că îi îndrum pe ceilalți:
Pot demonstra unde trebuie îmbunătățită sau actualizată propria mea competență digitală;
Pot ilustra diferite modalități de a-i sprijini pe ceilalți în dezvoltarea competenței lor digitale.
Pot propune diferite oportunități găsite pentru autodepășire și pentru a fi la curent cu evoluția digitală.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale celorlalți și în contexte complexe:
Pot decide care sunt cele mai potrivite modalități de îmbunătățire sau actualizare a propriilor nevoi de competență digitală;
Pot evalua dezvoltarea competenței digitale a celorlalți.
Pot alege cele mai potrivite oportunități pentru autodepășire și pentru a fi la curent cu noile evoluții.
Nivelul înaltă specializare 7
La un nivel de înaltă specializare:
Pot crea soluții la probleme complexe cu o definiție limitată care sunt legate de îmbunătățirea competenței digitale și să găsesc oportunități de autodezvoltare și să mă țin la curent cu noile evoluții.
Pot integra cunoștințele mele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și pentru a-i îndruma pe alții în identificarea lacunelor de competență digitală.
Nivel înaltă specializare 8
La nivelul cel mai avansat și specializat:
Pot crea soluții pentru a rezolva probleme complexe cu mulți factori care interacționează și care sunt legate de îmbunătățirea competenței digitale și pentru a găsi oportunități de autodepășire și pentru a fi la curent cu evoluția digitală.
Pot propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 5.4
Cunoștințe
Conștientizează faptul că a fi competent din punct de vedere digital presupune utilizarea încrezătoare, critică și responsabilă a tehnologiilor digitale pentru a atinge obiective legate de muncă, învățare, petrecerea timpului liber, incluziune și participare în societate.
Conștientizează faptul că dificultățile întâmpinate în timpul interacțiunii cu tehnologiile digitale se pot datora unor probleme tehnice, lipsei de încredere, lipsei de competență proprie sau alegerii inadecvate a instrumentului digital pentru a rezolva problema în cauză.
Este conștient(ă) de faptul că instrumentele digitale pot fi utilizate pentru a ajuta la identificarea propriilor interese de învățare și la stabilirea obiectivelor personale în viață (de exemplu, trasee de învățare).
Știe că învățarea online poate oferi oportunități (de exemplu, video-tutoriale, seminarii online, cursuri de învățare mixtă, cursuri online deschise masive) pentru a fi la curent cu evoluțiile din domeniul tehnologiilor digitale și pentru a dezvolta noi competențe digitale. Unele oportunități de învățare online acreditează, de asemenea, rezultatele învățării (de exemplu, prin microcredite, certificări).
Conștientizează faptul că IA este un domeniu în continuă evoluție, a cărui dezvoltare și impact sunt încă foarte neclare. (AI)
Competențe | Abilități
Știe cum să obțină un feedback fiabil cu privire la competența digitală prin instrumente de autoevaluare, testarea și certificarea competențelor digitale.
Este capabil(ă) să reflecteze asupra propriului nivel de competență și să își facă planuri și să ia măsuri pentru a se perfecționa (de exemplu, prin înscrierea la cursul de formare al municipalității privind competența digitală).
Știe cum să vorbească despre importanța recunoașterii "știrilor false" cu alte persoane (de exemplu, bătrâni, tineri), arătând exemple de surse de știri fiabile și cum să facă diferența între cele două.
Atitudini
Are o dispoziție de a continua să învețe, de a se educa și de a se informa în legătură cu IA (de exemplu, pentru a înțelege cum funcționează algoritmii de IA; pentru a înțelege cum poate fi influențată luarea automată a deciziilor; pentru a face distincția între IA realistă și nerealistă; și pentru a înțelege diferența dintre Inteligența artificială îngustă, adică IA de astăzi capabilă de sarcini înguste, cum ar fi jocurile, și Inteligența generală artificială, adică IA care depășește inteligența umană, care rămâne încă science fiction). (AI)
Deschis(ă) să ceară să fie învățat cum să utilizeze o aplicație (de exemplu, cum să rezerve o programare la medic pe internet), mai degrabă decât să delege sarcina altcuiva.
Dispus(ă) să îi ajute pe ceilalți să își îmbunătățească competențele digitale, bazându-se pe punctele lor forte și atenuându-le punctele slabe.
Nu se lasă descurajat(ă) de ritmul rapid al schimbărilor tehnologice, ci consideră că se poate învăța mereu mai mult despre modul în care tehnologia poate fi utilizată în societatea actuală.
Disponibilitatea de a aprecia potențialul propriu, precum și potențialul altora, de a învăța în mod continuu folosind tehnologiile digitale ca pe un proces care durează toată viața și care necesită deschidere, curiozitate și determinare.
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 5.4
Scenariu de angajare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți oportunitățile de carieră
Nivel mediu 4
Pot discuta cu un consilier de ocupare a forței de muncă despre competența digitală de care am nevoie pentru a putea utiliza MOOC-uri pentru cariera mea profesională.
Pot spune unde găsesc și folosesc MOOC-uri pentru a-mi dezvolta și actualiza nivelul de competență digitală pentru a-mi îmbunătăți cariera profesională.
Pot să mă ocup de orice problemă în timp ce fac aceste activități, de exemplu, pot evalua dacă noile medii digitale pe care le găsesc în timp ce navighez sunt mijloace adecvate pentru a-mi îmbunătăți nivelul de competență digitală.
Scenariu de învățare: Utilizarea unei platforme digitale de învățare pentru a-mi îmbunătăți abilitățile la matematică
Nivelul Intermediar 4
Pot discuta cu un prieten despre competența digitală de care am nevoie pentru a utiliza instrumentele unui MOOC pentru studiile mele la matematică.
Pot să-i arăt profesorului meu unde găsesc și folosesc MOOC-uri în funcție de nevoile mele de învățare.
Pot spune ce activități și pagini digitale navighez pentru a-mi actualiza competența digitală, astfel încât să pot profita cât mai mult de platformele digitale de învățare pentru nevoile mele de învățare.
Pot să mă ocup de orice problemă în timp ce fac aceste activități, cum ar fi să evaluez dacă noile medii digitale care apar în timp ce navighez sunt adecvate pentru a-mi îmbunătăți competența digitală și a obține cel mai mare profit din MOOC.