DIMENSIUNEA 1 | DOMENIUL DE COMPETENȚĂ
DIMENSIUNEA 1 | DOMENIUL DE COMPETENȚĂ
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 3.1 DEZVOLTAREA CONȚINUTULUI
Să creeze și să editeze conținut digital în diferite formate, să se exprime prin mijloace digitale.
DIMENSIUNEA 3 | NIVELURILE DE PERFORMANȚĂ COMPETENȚA 3.1
Nivelul de bază 1
Atunci când sunt la nivel de bază și cu îndrumare:
Pot identifica modalități de a crea și edita conținut simplu în formate simple
Pot alege modul în care mă exprim prin crearea de mijloace digitale simple.
Nivel de bază 2
Atunci când sunt la nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată, dacă este necesar:
Pot identifica modalități de a crea și edita conținut simplu în formate simple
Pot alege modul în care mă exprim prin crearea de mijloace digitale simple.
Nivelul intermediar 3
În mod autonom și rezolvând probleme simple:
Pot identifica modalități de a crea și edita conținut bine definit și de rutină în formate bine definite și de rutină
Pot să mă exprim prin crearea de mijloace digitale bine definite și de rutină.
Nivel intermediar 4
În mod independent, în funcție de propriile nevoi și rezolvând probleme bine definite și non-rutiniere:
Pot identifica modalități de a crea și edita conținut în diferite formate
Pot mă exprim prin crearea de mijloace digitale.
Nivelul avansat 5
Cu îndrumarea altora:
Pot aplica modalități de creare și editare a conținutului în diferite formate
Pot arăta modalități de exprimare a mea prin crearea de mijloace digitale.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale altora, și în contexte complexe:
Pot modifica conținutul folosind cele mai potrivite formate
Îmi pot adapta exprimarea prin crearea celor mai potrivite mijloace digitale.
Nivelul înaltă specializare 7
La nivel de înaltă specializare:
Pot crea soluții la probleme complexe cu definiție limitată care sunt legate de crearea și editarea de conținut în diferite formate și de exprimarea de sine prin mijloace digitale.
Pot integra cunoștințele mele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și pentru a-i ghida pe alții în elaborarea de conținut.
Nivel înaltă specializare 8
La cel mai avansat și specializat nivel:
Pot crea soluții pentru rezolvarea unor probleme complexe cu mulți factori de interacțiune care sunt legate de crearea și editarea de conținut în diferite formate și de exprimarea de sine prin mijloace digitale.-propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 3.1
Cunoștințe
Știe că tot conținutul digital există într-o formă digitală și că există multe tipuri diferite de conținut digital (de exemplu, conținut audio, imagini, text, video, aplicații) care sunt stocate în diferite formate de fișiere digitale.
Știe că sistemele de inteligență artificială pot fi utilizate pentru a crea automat conținut digital (de exemplu, texte, știri, eseuri, tweet-uri, muzică, imagini) folosind ca sursă conținutul digital existent. Un astfel de conținut poate fi dificil de distins de creațiile umane. (AI)
Este conștient(ă) de faptul că "accesibilitatea digitală" înseamnă să se asigure că toată lumea, inclusiv persoanele cu dizabilități, poate utiliza și naviga pe internet. Accesibilitatea digitală include site-uri web accesibile, fișiere și documente digitale și alte aplicații bazate pe web (de exemplu, pentru servicii bancare online, accesarea serviciilor publice și servicii de mesagerie și apeluri video). (DA)
Conștientizează faptul că realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) permit noi modalități de explorare a mediilor simulate și a interacțiunilor în cadrul lumii digitale și fizice.
Competențe | Abilități
Poate utiliza instrumente și tehnici pentru a crea conținut digital accesibil (de exemplu, adăugarea de text ALT la imagini, tabele și grafice; crearea unei structuri de document adecvate și bine etichetate; utilizarea de fonturi, culori, link-uri accesibile) (DA)
Știe cum să selecteze formatul adecvat pentru conținutul digital în funcție de scopul acestuia (de exemplu, salvarea unui document într-un format editabil vs. unul care nu poate fi modificat, dar care poate fi tipărit cu ușurință).
Știe cum să creeze conținut digital pentru a-și susține propriile idei și opinii (de exemplu, pentru a produce reprezentări de date, cum ar fi vizualizări interactive, utilizând seturi de date de bază, cum ar fi datele guvernamentale deschise).
Știe cum să creeze conținut digital pe platforme deschise (de exemplu, să creeze și să modifice texte într-un mediu wiki).
Știe cum să utilizeze Internetul obiectelor (IoT) și dispozitivele mobile pentru a crea conținut digital (de exemplu, să utilizeze camere și microfoane încorporate pentru a produce fotografii sau videoclipuri).
Atitudini
Înclinat(ă) să combine diferite tipuri de conținut digital și date pentru a exprima mai bine fapte sau opinii pentru uz personal și profesional.
Deschis(ă) să exploreze căi alternative pentru a găsi soluții pentru a produce conținut digital.
Înclinat(ă) să urmeze standardele și orientările oficiale (de exemplu, WCAG 2.1 și EN 301 549) pentru a testa accesibilitatea unui site web, a fișierelor digitale, a documentelor, a e-mailurilor sau a altor aplicații bazate pe web pe care le-a creat. (DA)
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 3.1
Scenariu de angajare: Elaborarea unui curs scurt (tutorial) pentru a instrui personalul cu privire la o nouă procedură care urmează să fie aplicată în organizație
Nivelul de bază 1
Ajutat(ă) de un coleg care are competențe digitale avansate:
Pot identifica, dintr-un tutorial video de pe YouTube, cum să creez un scurt video de suport pe tableta mea pentru a prezenta personalului noua procedură organizațională pe intranetul nostru.
Dintr-o listă deja pregătită pe care colegul meu a găsit-o într-un wiki, pot identifica, de asemenea, mijloace digitale alternative pentru a crea procedura pentru personal.
Scenariu de învățare: Pregătirea unei prezentări pe o anumită temă pe care o voi face colegilor de clasă
Nivelul de bază 1
Ajutat(ă) de profesorul meu
Pot să aflu cum să creez o prezentare digitală animată, folosind un tutorial video de pe YouTube furnizat de profesorul meu pentru a mă ajuta să îmi prezint lucrarea colegilor de clasă.
Pot identifica, de asemenea, alte mijloace digitale dintr-un articol din manualul meu care mă pot ajuta să prezint lucrarea sub forma unei prezentări digitale animate colegilor de clasă pe tabla digitală interactivă.
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 3.2 INTEGRAREA ȘI REELABORAREA CONȚINUTULUI
Să modifice, să rafineze, să îmbunătățească și să integreze informațiile și conținutul într-un corp de cunoștințe existent pentru a crea conținut și cunoștințe noi, originale și relevante.
DIMENSIUNEA 3 | NIVELURILE DE PERFORMANȚĂ COMPETENȚA 3.2
Nivelul de bază 1
La nivel de bază și cu îndrumare:
Pot selecta modalități de a modifica, rafina, îmbunătăți și integra elemente simple de conținut și informații noi pentru a crea elemente noi și originale.
Nivel de bază 2
La nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată acolo unde este necesar:
Pot selecta modalități de a modifica, rafina, îmbunătăți și integra elemente simple de conținut și informații noi pentru a crea elemente noi și originale.
Nivelul intermediar 3
Pe cont propriu și rezolvând probleme simple:
Pot explica modalități de a modifica, perfecționa, îmbunătăți și integra elemente bine definite de conținut și informații noi pentru a crea elemente noi și originale.
Nivel intermediar 4
În mod independent, în funcție de propriile nevoi și rezolvând probleme bine definite și neprogramate:
pot explica modalități de a modifica, rafina, îmbunătăți și integra conținut și informații noi pentru a crea altele noi și originale.
Nivelul avansat 5
Cu îndrumarea altora:
Pot opera cu elemente noi și diferite de conținut și informații, modificându-le, rafinându-le, îmbunătățindu-le și integrându-le pentru a crea altele noi și originale.
Nivel avansat 6
La un nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale altora și în contexte complexe:
Pot evalua cele mai potrivite modalități de a modifica, rafina, îmbunătăți și integra elemente noi specifice de conținut și informații pentru a crea altele noi și originale.
Nivelul înaltă specializare 7
La un nivel de înaltă specializare:
Pot crea soluții la probleme complexe cu definiție limitată care sunt legate de modificarea, rafinarea, îmbunătățirea și integrarea de conținut și informații noi în cunoștințele existente pentru a crea altele noi și originale.
Îmi pot integra cunoștințele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și pentru a-i ghida pe alții în integrarea și reelaborarea conținutului.
Nivel înaltă specializare 8
La nivelul cel mai avansat și specializat:
Pot crea soluții pentru rezolvarea unor probleme complexe cu mulți factori de interacțiune care sunt legate de modificarea, rafinarea, îmbunătățirea și integrarea de conținut și informații noi în cunoștințele existente pentru a crea altele noi și originale.
Pot propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 3.2
Cunoștințe
Conștientizează că este posibil să integreze structuri hardware (de exemplu, senzori, cabluri, motoare) și software pentru a dezvolta roboți programabili și alte artefacte nedigitale (de exemplu, Lego Mindstorms, Micro:bit, Raspberry Pi, EV3, Arduino, ROS).
Competențe | Abilități
Poate crea infografice și postere care combină informații, conținut statistic și elemente vizuale utilizând aplicațiile sau software-ul disponibil.
Știe cum să utilizeze instrumente și aplicații (de exemplu, add-on-uri, plug-in-uri, extensii) pentru a îmbunătăți accesibilitatea digitală a conținutului digital (de exemplu, adăugarea de subtitrări în playere video la o prezentare înregistrată). (DA)
Știe cum să integreze tehnologiile digitale, hardware-ul și datele senzorilor pentru a crea un nou artefact (digital sau nedigital) (de exemplu, activități de makerspace și de fabricare digitală).
Știe cum să încorporeze conținut digital editat/manipulat de AI în propria lucrare (de exemplu, să încorporeze melodii generate de AI în propria compoziție muzicală). Această utilizare a IA poate fi controversată, deoarece ridică întrebări cu privire la rolul IA în operele de artă și, de exemplu, cine ar trebui să fie creditat. (AI)
Atitudini
Deschis(ă) să creeze ceva nou pornind de la conținutul digital existent, utilizând procese de proiectare iterative ( de exemplu, creați, testați, analizați și rafinați ideile).
Înclinat(ă) să îi ajute pe alții să își îmbunătățească conținutul digital (de exemplu, prin furnizarea de feedback util)
Înclinat(ă) să utilizeze instrumentele disponibile pentru a verifica dacă imaginile sau videoclipurile au fost modificate (de exemplu, prin tehnici de deep-fake).
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 3.2
Scenariu de angajare: Elaborarea unui scurt curs (tutorial) pentru a instrui personalul cu privire la o nouă procedură care urmează să fie aplicată în organizație
Nivelul de bază 2
Cu ajutorul unui coleg (care are competențe digitale avansate și pe care îl pot consulta ori de câte ori am nevoie) și având ca suport un tutorial video cu pașii de urmat:
Pot afla cum să adaug noi dialoguri și imagini la un scurt video de suport deja creat pe intranet pentru a ilustra noile proceduri organizaționale.
Scenariu de învățare: Pregătesc o prezentare pe o anumită temă pe care o voi face colegilor mei
Nivelul de bază 2
Acasă, cu ajutorul mamei mele (pe care o pot consulta ori de câte ori am nevoie) și cu ajutorul unei liste (stocată pe tableta pusă la dispoziție de profesor cu pașii de urmat):
Pot identifica cum să actualizez o prezentare digitală animată pe care am creat-o pentru a prezenta munca mea colegilor mei, adăugând text, imagini și efecte vizuale pentru a fi prezentată în clasă cu ajutorul tabloului digital interactiv.
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 3.3 DREPTURI DE AUTOR ȘI LICENȚE
Să înțeleagă modul în care drepturile de autor și licențele se aplică datelor, informațiilor și conținutului digital.
DIMENSIUNEA 3 | NIVELURILE DE PERFORMANȚĂ COMPETENȚA 3.3
Nivelul de bază 1
Atunci când sunt la nivel de bază și cu îndrumare:
Pot să identific reguli simple de drepturi de autor și licențe care se aplică datelor, informațiilor și conținutului digital.
Nivel de bază 2
Atunci când sunt la nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată, dacă este necesar:
Pot să identific reguli simple de drepturi de autor și licențe care se aplică datelor, informațiilor și conținutului digital.
Nivelul intermediar 3
În mod autonom și rezolvând probleme simple:
Pot identifica reguli bine definite și de rutină privind drepturile de autor și licențele care se aplică datelor, informațiilor și conținutului digital.
Nivel intermediar 4
În mod autonom, în funcție de propriile nevoi și rezolvând probleme bine definite și non-rutiniere,:
Pot discuta reguli privind drepturile de autor și licențele care se aplică informațiilor și conținutului digital.
Nivelul avansat 5
Îndrumându-i pe alții:
Pot aplica diferite reguli privind drepturile de autor și licențele care se aplică datelor, informațiilor și conținutului digital.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale celorlalți și în contexte complexe:
Pot alege cele mai potrivite reguli care aplică drepturile de autor și licențele la date, informații și conținut digital.
Nivelul înaltă specializare 7
La nivel de înaltă specializare:
Pot crea soluții la probleme complexe cu definiție limitată care sunt legate de aplicarea drepturilor de autor și a licențelor la date, informații și conținut digital.
Pot să-mi integrez cunoștințele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și să ghidez alte persoane în aplicarea drepturilor de autor și a licențelor.
Nivel înaltă specializare 8
La nivelul cel mai avansat și mai specializat:
Pot crea soluții pentru rezolvarea unor probleme complexe cu mulți factori care interacționează și care sunt legate de aplicarea drepturilor de autor și a licențelor la date, informații și conținuturi digitale.
Pot propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 3.3
Cunoștințe
Cunoaște faptul că un conținut digital, bunurile și serviciile pot fi protejate prin drepturi de proprietate intelectuală (de exemplu, drepturi de autor, mărci comerciale, desene și modele, brevete).
Este conștient(ă) de faptul că crearea de conținut digital (de exemplu, imagini, texte, muzică), atunci când este original, este considerată protejată prin drepturi de autor din momentul în care există (protecție automată).
Știe că există anumite excepții la drepturile de autor (de exemplu, utilizarea în scopul ilustrării pentru predare, pentru caricatură, parodie, pastișă, pentru citare, utilizări private).
Cunoaște diferite modele de licențiere a software-ului (de exemplu, software proprietar, gratuit și cu sursă deschisă) și că unele tipuri de licențe trebuie reînnoite odată ce expiră perioada de licență.
Cunoaște limitările legale ale utilizării și partajării conținutului digital (de exemplu, muzică, filme, cărți) și posibilele consecințe ale acțiunilor ilegale (de exemplu, partajarea cu alte persoane a conținutului protejat prin drepturi de autor poate da naștere la sancțiuni legale).
Știe că există mecanisme și metode de blocare sau limitare a accesului la conținutul digital (de exemplu, parole, geoblocarea, măsuri tehnice de protecție, TPM).
Competențe | Abilități
Este capabil(ă) să identifice și să selecteze conținutul digital pentru a fi descărcat sau încărcat în mod legal (de exemplu, baze de date și instrumente din domeniul public, licențe deschise).
Știe cum să utilizeze și să partajeze conținutul digital în mod legal (de exemplu, verifică termenii și condițiile și schemele de licențiere disponibile, cum ar fi diferitele tipuri de Creative Commons) și știe cum să evalueze dacă se aplică limitări și excepții de drepturi de autor.
Este capabil(ă) să identifice situațiile în care utilizările conținutului digital protejat prin drepturi de autor se încadrează în domeniul de aplicare al unei excepții de la drepturile de autor, astfel încât să nu fie nevoie de un consimțământ prealabil (de exemplu, profesorii și elevii din UE pot utiliza conținutul protejat prin drepturi de autor în scopul ilustrării pentru predare).
Este capabil(ă) să verifice și să înțeleagă dreptul de a utiliza și/sau reutiliza conținutul digital creat de o terță parte (de ex. cunoaște sistemele de licențiere colectivă și contactează organizațiile de gestiune colectivă relevante , înțelege diferitele licențe Creative Commons).
Poate alege cea mai potrivită strategie, inclusiv licențierea, în scopul partajării și protejării propriei creații originale (de exemplu, înregistrând-o într-un sistem opțional de depunere a drepturilor de autor; alegând licențe deschise, cum ar fi Creative Commons).
Atitudini
Respectă drepturile celorlalți (de exemplu, drepturile de proprietate, clauzele contractuale), utilizează numai surse legale pentru a descărca conținut digital (de exemplu, filme, muzică, cărți) și, atunci când este cazul, optează pentru software cu sursă deschisă.
Este deschis(ă) să analizeze dacă licențele deschise sau alte sisteme de licențe sunt mai potrivite atunci când produce și publică conținut și resurse digitale.
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 3.3
Scenariu de angajare: Procesul Elaborarea unui scurt curs (tutorial) pentru a instrui personalul cu privire la o nouă procedură care urmează să fie aplicată în organizație
Nivelul de bază 1
Individual:
Pot spune unui coleg ce bănci de imagini folosesc de obicei pentru a găsi imagini pe care le pot descărca gratuit pentru un scurt tutorial video cu privire la o nouă procedură pentru personalul organizației mele.
Pot să mă descurc cu probleme precum identificarea simbolului care indică dacă o imagine este licențiată cu un anumit tip de licență Creative Commons și, prin urmare, poate fi reutilizată fără permisiunea autorului.
Scenariu de învățare: Pregătirea unei prezentări pe o anumită temă pe care o voi face în fața colegilor mei de clasă
Nivelul de bază 1
Individual:
Pot explica unui prieten care sunt băncile de imagini pe care le folosesc de obicei pentru a găsi imagini pe care le pot descărca complet gratuit pentru a crea o animație digitală pentru a-mi prezenta munca colegilor mei de clasă.
Pot rezolva probleme cum ar fi identificarea simbolului care indică faptul că o imagine este protejată de drepturi de autor și, prin urmare, nu poate fi utilizată fără permisiunea autorului.
DIMENSIUNEA 2 | COMPETENȚA 3.4 PROGRAMARE
Să planific și să dezvolt o secvență de instrucțiuni inteligibile pentru ca un sistem informatic să rezolve o anumită problemă sau să îndeplinească o anumită sarcină.
Nivelul de bază 1
Atunci când sunt la nivel de bază și cu îndrumare:
Pot să enumăr instrucțiuni simple pentru un sistem informatic pentru a rezolva o problemă simplă sau pentru a îndeplini o sarcină simplă.
Nivel de bază 2
Atunci când sunt la nivel de bază și cu autonomie și îndrumare adecvată, dacă este necesar:
Pot să enumăr instrucțiuni simple pentru un sistem informatic pentru a rezolva o problemă simplă sau pentru a îndeplini o sarcină simplă.
Nivelul intermediar 3
Pe cont propriu și rezolvând probleme simple:
Pot să enumăr instrucțiuni bine definite și de rutină pentru un sistem informatic pentru a rezolva probleme de rutină sau pentru a îndeplini sarcini de rutină.
Nivel intermediar 4
În mod independent, în funcție de propriile mele nevoi și rezolvând probleme bine definite și neprogramate:
Pot enumera instrucțiuni pentru un sistem informatic pentru a rezolva o anumită problemă sau pentru a efectua o sarcină specifică.
Nivelul avansat 5
Pe lângă îndrumarea altora:
Pot opera cu instrucțiuni pentru un sistem informatic pentru a rezolva o problemă diferită sau pentru a efectua sarcini diferite.
Nivel avansat 6
La nivel avansat, în funcție de nevoile mele și ale altora și în contexte complexe:
Pot determina cele mai potrivite instrucțiuni pentru un sistem de calcul pentru a rezolva o anumită problemă și a îndeplini sarcini specifice.
Nivelul înaltă specializare 7
La nivel de înaltă specializare:
Pot crea soluții la probleme complexe cu definiție limitată care sunt legate de planificarea și elaborarea de instrucțiuni pentru un sistem de calcul și de îndeplinirea unei sarcini cu ajutorul unui sistem de calcul.
Pot să-mi integrez cunoștințele pentru a contribui la practica și cunoștințele profesionale și pentru a-i îndruma pe alții în programare.
Nivel înaltă specializare 8
La nivelul cel mai avansat și specializat:
Pot crea soluții pentru rezolvarea unor probleme complexe cu mulți factori care interacționează, legate de planificarea și dezvoltarea de instrucțiuni pentru un sistem informatic și de realizarea unei sarcini cu ajutorul unui sistem informatic; -propune idei și procese noi în domeniu.
DIMENSIUNEA 4 | EXEMPLE DE CUNOAȘTERE, COMPETENȚE ȘI ATITUDINI | COMPETENȚA 3.4
Cunoștințe
Știe că programele de calculator sunt alcătuite din instrucțiuni, scrise după reguli stricte într-un limbaj de programare.
Știe că limbajele de programare oferă structuri care permit executarea instrucțiunilor de program în secvență, în mod repetat sau numai în anumite condiții, precum și gruparea acestora pentru a defini noi instrucțiuni.
Știe că programele sunt executate de dispozitive/sisteme de calcul, care sunt capabile să interpreteze și să execute automat instrucțiunile.
Cunoaște că programele produc date de ieșire în funcție de datele de intrare și că intrările diferite produc, de obicei, ieșiri diferite (de exemplu, un calculator va furniza ieșirea 8 la intrarea 3+5 și ieșirea 15 la intrarea 7+8).
Știe că, pentru a-și produce rezultatul, un program stochează și manipulează date în sistemul informatic care îl execută și că, uneori, se comportă în mod neașteptat (de exemplu, comportament defectuos, funcționare defectuoasă, scurgeri de date).
Știe că planul unui program se bazează pe un algoritm, adică pe o metodă pas cu pas pentru a produce un rezultat de la o intrare.
Știe că algoritmii și, în consecință, programele sunt concepute pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme din viața reală; datele de intrare modelează informațiile cunoscute despre problemă, în timp ce datele de ieșire furnizează informații relevante pentru soluționarea problemei. Există diferiți algoritmi și, în consecință, programe diferite care rezolvă aceeași problemă.
Știe că orice program necesită timp și spațiu (resurse hardware) pentru a calcula rezultatul, în funcție de dimensiunea datelor de intrare și/sau de complexitatea problemei.
Știe că există probleme care nu pot fi rezolvate exact de niciun algoritm cunoscut într-un timp rezonabil, astfel încât, în practică, acestea sunt frecvent rezolvate prin soluții aproximative (de exemplu, secvențierea ADN, gruparea datelor, prognoza meteo).
Competențe | Abilități
Știe cum să combine un set de blocuri de program (de exemplu, ca în instrumentul de programare vizuală Scratch), pentru a rezolva o problemă.
Știe cum să detecteze probleme într-o secvență de instrucțiuni și să facă modificări pentru a le rezolva (de exemplu, pentru a găsi o eroare în program și a o corecta; pentru a detecta motivul pentru care timpul de execuție sau rezultatul programului nu este cel așteptat).
Este capabil(ă) să identifice datele de intrare și de ieșire în unele programe simple.
Având în vedere un program, este capabil(ă) să recunoască ordinea de execuție a instrucțiunilor și modul în care sunt procesate informațiile.
Atitudini
Dispus(ă) să accepte faptul că algoritmii și, prin urmare, programele pot să nu fie perfecte în rezolvarea problemei pe care urmăresc să o abordeze.
Consideră etica (inclusiv, dar fără a se limita la agenția și supravegherea umană, transparența, nediscriminarea, accesibilitatea, precum și prejudecățile și echitatea) ca fiind unul dintre pilonii de bază atunci când dezvoltă sau implementează sisteme de inteligență artificială. (AI)
Aceste exemple vor deveni utile celor care sunt responsabili de planificarea și actualizarea programelor de studii și celor care elaborează programe de formare și crează conținut educațional cu DigComp.
DIMENSIUNEA 5 | EXEMPLE DE UTILIZARE A COMPETENȚEI | COMPETENȚA 3.4
Scenariu de angajare: Elaborarea unui curs scurt (tutorial) pentru a instrui personalul cu privire la o nouă procedură care urmează să fie aplicată în cadrul organizației
Nivel intermediar 4
Utilizând un limbaj de programare (de exemplu, Ruby, Python):
Pot furniza instrucțiuni pentru a dezvolta un joc educațional pentru a introduce noua procedură care urmează să fie aplicată în cadrul organizației.
Pot să rezolv probleme precum depanarea programului pentru a remedia problemele cu codul meu.
Scenariu de învățare: Pregătirea unei prezentări pe un anumit subiect pe care o voi face colegilor mei de clasă
Nivel intermediar 4
Utilizând o interfață de programare grafică simplă (de exemplu, Scratch Jr):
Pot dezvolta o aplicație pentru smartphone care să prezinte munca mea colegilor mei de clasă. în cazul în care apare o problemă, știu cum să depanez programul și pot rezolva probleme ușoare din codul meu.